Zoon en kleinzoon fietsen Mont Ventoux op voor zieke opa

30-03-2021 | 10:18

Thijs Van den Bergh (23) en zijn oom Kris Heestermans (52) beklimmen op 11 september drie keer de Mont Ventoux. Een sportieve uitdaging, maar dat is niet de reden. Ze willen de ALS Liga sponsoren, want hun (groot)vader lijdt aan die ongeneeslijke spierziekte.

Wim Heestermans (82) was tot vorige zomer nog aan de slag als vrijwilliger in het Arboretum Kalmthout. De botanische tuin grenst aan zijn pand en al meer dan een kwarteeuw werkt hij mee in het arboretum. “Vorig jaar ondervond ik dat de afstanden in de tuin overbruggen moeilijk ging. Ook wanneer ik gebukt zat, kostte het me veel moeite om opnieuw recht te komen. Maar op mijn leeftijd leek me dat niet zo verwonderlijk”, begint Wim Heestermans zijn verhaal.

Omdat de klachten bleven en erger werden, besloot hij toch maar de huisdokter in te schakelen. Al vlug kwam hij terecht in het UZA, waar heel wat testen werden gedaan en scans genomen. Woensdag 13 januari van dit jaar kreeg hij het verdict te horen. Wim Heestermans lijdt aan ALS. Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke ziekte waarbij de zenuwcellen, die de spieren aansturen, aangetast worden. Hierdoor vallen steeds meer spieren uit, omdat zij geen prikkels meer ontvangen.

De diagnose kwam loeihard aan. In de eerste plaats voor Wim, maar ook voor zijn echtgenote en (klein)kinderen. Zoon Kris Heestermans (52): “Eerst is er de ontkenning en daarna begin je alles op te zoeken over die vreselijke ziekte. Je vindt bijna uitsluitend negatieve info. Er is geen geneesmiddel. Opa krijgt wel medicijnen, die de ziekte zouden afremmen, maar zeker is men er niet van.”

4.500 hoogtemeters
Thijs Van den Bergh, petekind van Kris en kleinzoon van Wim, wilde niet bij de pakken blijven zitten. “Er is veel geld nodig om het wetenschappelijk onderzoek naar ALS mogelijk te maken. Via het internet ontdekte ik de Tour du ALS. Dat is een sportieve uitdaging waarbij je de magische Mont Ventoux beklimt. Mijn oom en ik willen dat op 11 september drie keer doen. Dat is goed voor 4.500 hoogtemeters. Op dit moment zijn er nog maar twee Belgische teams ingeschreven. Het is de bedoeling dat sympathisanten ons sponsoren. Het geld gaat integraal naar de ALS Liga. Wie op onderstaande link klikt, komt bij ‘Team Flip’ terecht”, legt Thijs uit.

De naam van het team verwijst naar de bijnaam van opa Wim. “Mijn vader was altijd een actieve man in verschillende verenigingen”, zegt Kris. “In zijn jonge jaren was hij vaak te vinden aan de toog van De Linde in Essen. Daar was zijn bijnaam Flip. Daarom werd Flip ook onze teamnaam, omdat we zo verwijzen naar zijn jonge vitale en vooral zeer actieve jaren.”

Wim Heestermans luistert aandachtig naar wat zijn zoon en kleinzoon zeggen. “Ik ben erg trots op die twee en niet enkel op hen. Zonder mijn familie zou ik dit moeilijk kunnen verwerken.”

www.tourduals.be/team/team-flip

ERIK VANDEWALLE

Bron: Gazet van Antwerpen