Met trots presenteren we onze nieuwe partner: Sporta Mon Ventoux

31-05-2021 | 16:27

Dit jaar beklimmen we de Mont Ventoux tijdens Tour du ALS niet alleen, ook de deelnemers van het Belgische Sporta Mon Ventoux zullen die dag de Kale Berg al fietsend en hikend bedwingen. Deze samenwerking stelt ons in staat om in september te kunnen starten met Tour du ALS 2021. Ook zien we dat we door de bundeling van krachten onze productiekosten flink kunnen drukken.

 

Maar wie is Sporta?

Sporta werd in 1947 opgericht door pater Antoon van Clé. "Destijds werd sporten niet serieus genomen, terwijl pater Van Clé het van levensbelang vond. Die gedachte wilde hij dan ook verspreiden", weet Jo Schreurs, algemeen directeur van Sporta. . De 'a' in Sporta staat voor het apostolaat van de stichter,, maar ook voor allen. "Het doel was dat de gehele bevolking zou gaan sporten. Zo stond Sporta later aan de wieg van het Belgische politieke 'sport van allen beleid’.”

 

Sporta was de eerste organisator van sportkampen in België. Het ‘Sporta-centrum’, gelegen naast de  abdij van de stichtende pater is anno 2021 nog altijd het hoofdkantoor van de stichting.  Daar vind je alles voor een kwalitatieve sportervaring: van sporthallen en voetbalvelden tot een atletiekbaan en een basketbal court. De abdij trekt in het schoolseizoen veel leerlingen, in de zomer wordt het gebruikt voor sportkampen en in het weekend trainen er sportclubs. Jaarlijks gaan er ruim 15.000 kinderen op kamp. En ook hebben Johan Cruijff en Ajax hier getraind.

 

Mont Ventoux

Sporta heeft geen commercieel belang en zet zich graag in voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van beweging. Het beklimmen van de Kale Berg is 16 jaar geleden ontstaan vanuit de gedachte om mensen aan het bewegen te zetten. "We waren op zoek naar een sportieve uitdaging en dat werd het beklimmen van de Mont Ventoux. De ultieme uitdaging om voor te trainen.”

 

Inmiddels zijn al ruim 50.000 Belgische deelnemers de Kale Berg op gefietst. En daar kunnen we dit jaar op 11 september weer een paar duizend Sporta- én Tour du ALS-deelnemers aan toevoegen!

 

De tips van Jo Schreurs voor jouw beklimming:

  • “Bereid je goed voor door regelmatig te bewegen.”
  • Voor de beklimming zelf: "Hou het rustig, doe het kalm en geniet ervan."

 

We zijn ontzettend verheugd dit jaar samen met alle deelnemers van Sporta Mon Ventoux de Kale Berg te beklimmen en bedanken Sporta Mon Ventoux voor de prettige samenwerking! Namens de gehele organisatie van Tour du ALS wensen we alle deelnemers van Sporta Mon Ventoux veel succes in de voorbereiding op deze sportieve uitdaging!