Al 10 jaar 100% inzet voor Tour du ALS

17-02-2022 | 11:57

“In de nacht na Tour du ALS in september heb ik in mijn eentje de Mont Ventoux met de fiets beklommen om zo dichter bij de sterren te kunnen zijn. Wij noemen alle patiënten waarvan we afscheid hebben moeten nemen, sterren aan de hemel. En op de top van de Mont Ventoux zijn we een beetje dichter bij ze.” We spreken met Sjors Kloosterman. Deze bijzondere man zet zich al meer dan tien jaar zowel persoonlijk als zakelijk in voor Tour du ALS. In dit interview lees je meer over zijn ervaringen en deelt hij zijn tips met toekomstige deelnemers. 

Van tandemvervoer tot teamleider
Elf jaar geleden zette Sjors Kloosterman (47) zijn bedrijf 2RIDE.nl op. Een fietsverhuurbedrijf in Breda. Hij is getrouwd met Janneke en vader van Floor en Beau. Zelf is Sjors een fanatiek fietser, hij doet aan bijna alle wielersporten: wielrennen, mountainbiken, cyclocrossen, gravelbiken en af en toe fatbiken.

Tien jaar geleden werd Sjors benaderd door Gert-Jan Pijl met de vraag of hij Tour du ALS wilde gaan ondersteunen met het vervoer van de tandems. Met deze tandems kunnen ook ALS-patiënten de klim naar boven meemaken. Sjors vertelt: “Natuurlijk heb ik daar toen ja tegen gezegd. Bij mijn eerste aankomst in Frankrijk ben ik toen in zo’n warm bad terechtgekomen, dat ik nog steeds ieder jaar probeer om mee te gaan. Door mijn ervaring met evenementen en fietsen heb ik mezelf opgeworpen als bezemwagen en extra paar ogen voor de organisatie.”

Intussen is Sjors een paar jaar geleden gepromoveerd tot teamleider Logistiek Fietsvervoer en is hij onderdeel van het team Veiligheid & Parcours binnen Tour du ALS. “Samen met Harry van Dijk organiseer ik het vervoer van de patiëntenfietsen, maar ook van de fietsen van vele deelnemers die het lastig vinden om hun fiets(en) te vervoeren. Die neem ik dan mee vanuit Nederland naar Frankrijk en breng ik veilig weer retour. Tijdens Tour du ALS zelf ben ik de bezemwagen op de berg. Ik zorg voor het naar beneden brengen van de fietsen van deelnemers die niet kunnen of durven afdalen.”

Zelf tochten organiseren
Sjors heeft de afgelopen jaren van meerdere mensen afscheid moeten nemen door ALS. Voor Sjors des te meer reden om zowel persoonlijk als zakelijk Tour du ALS te steunen. “Zeker het verlies van mijn fietsvrienden Theo en Ingo hebben mij de laatste twee jaar enorm gemotiveerd om zelf een aantal tochten te organiseren. Tour du ALS werd door corona in 2020 en 2021 eerst afgelast en daarna uitgesteld, maar ik wilde toch fondsen blijven werven zodat er een oplossing gevonden kan worden voor deze vreselijke ziekte.”

Zo organiseerde Sjors in 2020 een tocht van 354 kilometer door heel Nederland. De tocht voerde langs vijf ALS-patiënten die eigenlijk mee zouden gaan met Tour du ALS en zo toch even extra in het zonnetje gezet konden worden. In 2021 pakte Sjors nog grootser uit: “Onder de noemer “Heel Nederland voor ALS” fietsten we op één dag maar liefst 462 kilometer. Van Groningen naar Breda en door alle twaalf provincies. Samen met 11 fietsmaatjes haalden we meer dan € 24.000,00 op voor de strijd tegen ALS.”

Bicinglette
Ook de komende editie kan de organisatie weer op de vrijwillige inzet van Sjors rekenen. En hij zal zich niet alleen bezighouden met de organisatie, hij gaat zelf ook de uitdaging aan om maar liefst zes keer de Mont Ventoux te beklimmen, de zogeheten Bicinglette. Met deze bijzondere sportieve prestatie wil hij minimaal €1.000,-  aan sponsorgeld ophalen.

“Om dit doel te bereiken organiseer ik regelmatig fietsclinics of toertochten. In januari hebben we bijvoorbeeld een MTB-tocht gedaan waarbij al het inschrijfgeld volledig werd omgezet naar een donatie. En voor wie het leuk vindt: op 27 maart hebben we in samenwerking met WattCycling Apeldoorn een toertocht voor wielrenners en toerrrijders met 2 afstanden (60-70 km en 100-120 km). De inschrijving kost € 15,- waarvan € 10,- naar ALS gaat.”

Heb je interesse om deel te nemen aan de toertocht voor wielrenners en toerrrijders op 27 maart? Neem dan contact met Sjors op door te mailen naar info@2ride.nl 

Straaljagers
Inmiddels is Sjors bij 7 van de 9 edities aanwezig geweest. Hij heeft dan ook vele herinneringen aan de afgelopen edities. “De moeilijke momenten staan me het helderst voor de geest. Zoals die keer dat we vanwege de slechte weersvoorspelling bovenop de berg de weg moesten afsluiten en iedereen weer naar beneden moesten sturen. Uiteindelijk was iedereen weer terug op de Village du Départ en dan komt de zon precies op tijd terug voor het feest."

"De volgende dag besloten veel mensen om op eigen gelegenheid alsnog naar boven te gaan bij een stralende zon. Met het hele gezin hebben wij op de top genoten van het uitzicht en van de grote lach op de gezichten van de deelnemers en patiënten die boven aankwamen. Die dag doken vanuit het niets drie straaljagers van de Franse luchtmacht boven ons op. Ze vlogen om de toren heen en draaiden dan plots naar boven om in een wolk weer te verdwijnen. Zo bijzonder, alsof een paar overleden patiënten even gedag kwamen zeggen...”

Komende editie
Op onze vraag wat Sjors toekomstig deelnemers en huidige ALS-patiënten wil meegeven over Tour du ALS antwoordt Sjors resoluut: “Ga alsjeblieft mee en laat je niet tegenhouden door het sponsorbedrag wat je mee moet nemen. Dit bedrag is op zoveel manieren bij elkaar te krijgen zonder te smeken om geld. Ervaar hoe fijn het is om je in te zetten voor de patiënten die ook meefietsen en hun familie en vrienden die alle steun kunnen gebruiken. Voor patiënten is dit zo’n gaaf evenement waar je lotgenoten kunt ontmoeten in een ontspannen sfeer met een sportief tintje met heel veel steuntjes in de rug.”

Sjors deelt ook graag nog zijn fiets- en trainingstips met toekomstige deelnemers. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je niet heel lang meer wacht met trainen. Je hoeft in eerste instantie echt niet in de heuvels en bergen te trainen maar maak wel fietsuren. Sluit in het voorjaar aan bij de klimclinics van Tour du ALS om ervaring te krijgen met klimmen en dalen. Zorg dat je fiets goed is afgesteld op jouw lichaam en dat de fiets goed onderhouden is voor je vertrekt naar Frankrijk. En het allerbelangrijkste: de rit naar de top is geen wedstrijd, bepaal je eigen tempo en geniet!”